Mijn onderzoek

Massagetherapie bij Oorsuizen

Mag het wat zachter? Houdt het dan nooit op? Om gek van te worden! Van de buitenkant lijkt het zo normaal maar van binnen sta ik altijd aan. Dit is een van de reacties van clienten die ik in mijn praktijk heb gehad met oorsuizen, ook wel Tinnitus genoemd.

Ze is 29 jaar en moeder van 2 kinderen. Omdat ze hoorde van mijn onderzoek naar mensen met Tinnitus kwam ze bij mij in de praktijk. Ze ervaart Tinnitus aan 1 oor, ontstaan door een medische ingreep. Ze was onder behandeling van een medisch psycholoog en benieuwd wat ik voor haar kon betekenen. “Aan de buitenkant heb ik een leuk koppie maar ze moesten eens weten wat er vanbinnen allemaal gebeurt. Je kunt het niet aan mij zien maar het is er wel.”

Bij onze eerste afspraak liet ze mij haar geluid horen. Het ging mij door merg en been. Het raakte me enorm en ik had met haar te doen. Ik wilde dat het zou stoppen maar meteen realiseerde ik me al te goed: “Wat als het niet stopt?”

Na 3 sessies heeft mijn client de behandeling als aardend ervaren. Ze vertelde mij. “Jij liet mij landen en opnieuw contact maken met de aarde. Ik ervaar nu minder stress en spanning. De tinnitus is er nog maar het mag er zijn.”

Mijn verhaal:

Ik heb gemerkt dat de aanwezigheid van Tinnitus je hele leven op de kop kan zetten. Mijn moeder en vriend hebben ook tinnitus. Zij hebben beide een weg gevonden om ermee om te leren gaan. Tijdens mijn presentatie in het 3e jaar over Tinnitus bleek de helft van mijn klasgenoten Tinnitus af en toe of continue te ervaren.

Ik heb zelf geen Tinnitus, maar ervaar wel gehoor problemen. Bij teveel oorsmeer hoor ik af en toe een kleine ruis of piep maar dat ervaar ik als niet hinderlijk. Als baby ben ik geboren met een schisis en heb ik mijn kindertijd meerdere operaties ondergaan aan mijn keel en oren. Ik weet hoe het is en hoe het voelt als je oren steeds maar weer de aandacht vragen, gevoelig of pijnlijk zijn. Mijn oren zijn heel belangrijk voor mij. Jaarlijks ga ik naar de KNO-arts voor controle. Mijn oren zijn mijn graadmeter. Van nature ben ik enthousiast en een perfectionist. Ik zorg graag voor anderen. Wanneer ik mezelf overvraag en mijn grenzen overschrijdt beginnen mijn oren te protesteren en vragen ze aandacht. Ze beginnen letterlijk te jeuken. Mede door de massagevormen en therapeutische vorming heb ik geleerd beter naar de signalen van mijn lijf te luisteren, grenzen aan te geven en mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Mezelf niet te veroordelen maar te zijn met wat er is. In mijn proces is het goed te vertragen, niet op te willen lossen maar goed voor mezelf te zorgen en een stapje terug doen. Luisteren naar mijn lichaam maakt mij zelfverzekerder en bewuster. De signalen, hard willen werken, jezelf bewijzen, het goed willen doen zie ik ook terug bij mensen met Tinnitus. Na mijn ervaring bij een gespecialiseerde ademtherapeut die Tinnitus patiënten behandelt, ervaarde ik bij de ademhalingsoefeningen, meditatie, zelfmassage en bewustwordingsoefeningen dat ik net zoveel baat had bij deze technieken als de Tinnitus patiënt.

Mijn nieuwsgierigheid naar de klacht Tinnitus is mijn aanleiding tot dit onderzoek voor mijn afstudeerproject. Wat kan ik als massagetherapeut betekenen voor mensen met Tinnitus en welke ondersteuning kan ik bieden d.m.v. massage en lichaamsgerichte oefeningen?

Wat is Tinnitus?

Tinnitus is beter bekend als oorsuizen. Gerinkel in de oren. Het is een fantoomgeluid. Dat wil zeggen dat we het geluid wel lijken te horen maar dat het niet daadwerkelijk in onze omgeving aanwezig is. Het kan hoorbaar zijn in beide oren of een van de oren. De geluiden kunnen heel verschillend zijn, zelfs per oor, van zachte en harde geluiden tot een knarsend, brommende of luide piep. Het is heel verschillend hoe ieder persoon Tinnitus ervaart. In Nederland hebben ongeveer 6 miljoen mensen weleens last van oorsuizen, waarvan 1 miljoen continue, in hinderlijke vorm. Tinnitus staat vaak in relatie met gehoorverlies, ziekte van Ménière (draaiduizeligheid) of Hyperacusis (overgevoeligheid voor harde geluiden.) Soms worden er medicijnen gegeven om de Tinnitus dragelijker te maken, bijvoorbeeld bij slapeloosheid of als kalmeringstablet, maar deze werken vaak maar tijdelijk.

De oorzaken zijn niet altijd aanwijsbaar. Er zijn wel meer dan 400 aandoeningen waardoor Tinnitus kan ontstaan. Soms ontstaat het plotseling, uit het niets. Overtallig oorsmeer of door langdurige oorontstekingen. Door langdurig blootstelling aan geluid, ouderdom en slechthorendheid, medisch ingrijpen en andere ziekteprocessen bijvoorbeeld mentale overbelasting, een auto-immuunziekte of een tumor kunnen een oorzaak zijn. Tinnitus is geen ziekte maar kan wel leiden tot het tinnitus syndroom. De gevolgen zijn per persoon verschillend. Door de tinnitus ervaart men veel spierspanning, oververmoeidheid, burn-out achtige klachten, stress en slapeloosheid. Dit kan leiden tot innerlijke onrust, angst, somberheid, depressie en vereenzaaming. Men kan zich letterlijk lichamelijk en mentaal uitgeput voelen en raakt uit balans. Daarbij ontstaat er vaak veel onbegrip in de naaste omgeving.

De karaktereigenschappen van clienten met Tinnitus zijn verschillend en kunnen ver uit elkaar liggen. Tinnitus kent vele (medische) oorzaken. Daarnaast voelen mensen met Tinnitus de druk van een groot sociaal netwerk. Ze zijn perfectionistisch en voelen zich verantwoordelijk in hun werk, thuis of als mantelzorger, staan in de overlevingsstand en hebben geleerd al op jonge leeftijd zelfstandig te zijn. Ze laten zich zelden corrigeren of zeggen vaak “ja maar …”. Innerlijk voelen ze zich vaak ondergeschikt, tonen vaak geen agressie en willen of kunnen boosheid niet voelen. Problemen van anderen gaan voor. Ze vinden het lastig om hun grenzen aan te geven, hebben een overactief denkhoofd en zijn vaak overgevoelig. Ook wel “High Sensitive Person” genoemd. Het leven draait op 120% en ze hebben vaak een enorme wilskracht.

Vanuit de reguliere zorg zijn er (nog) geen aanwijzingen om Tinnitus te kunnen genezen. In eerste instantie is de boodschap die men meekrijgt “Je moet ermee leren leven”. Maar hoe?

Allereerst wordt er een medische oorzaak gezocht. Na een bezoek aan de huisarts volgt er een weg naar de KNO-arts, het audiologisch centrum, fysiotherapie, stichting Hoormij en cognitieve therapie. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Sommigen zijn al enorm geholpen door een gehoorapparaat waardoor de Tinnitus minder hoorbaar is en het geluid zachter wordt. “Er valt goed mee te leven hoor” vertellen cliënten die bij mij komen.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze hersenen, en met name het gehoorcentrum, een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van Tinnitus. Het brein produceert dus zelf een geluid terwijl het geluid niet daadwerkelijk in de omgeving aanwezig is. Bij Tinnitus is dus eigenlijk sprake van breinsuizen in plaats van oorsuizen. De geluiden ontstaan doordat het gehoororgaan en of de zenuwbanen signalen doorgeven die in de hersenen de betekenis van geluid krijgen.

Naast de reguliere zorg zoeken anderen hun weg in de complementaire zorg. Er zijn behandelmethodes waarbij Tinnitus succesvol wordt behandeld. Onder andere met accupunctuur, haptonomie, sacro-craniale therapie, CRAFTA-therapie, mindfulnesstraining, Tinnitus adem therapie, systemisch werk etc. kunnen klachten verminderen. Ervaringsdeskundigen schrijven hun ervaringen op in een boek en er is zelfs een academie opgericht met specialisten voor het behandelen van mensen met Tinnitus. Sommige KNO-artsen hebben zich naast hun vak gespecialiseerd in het behandelen van Tinnitus en zijn hun eigen coaching traject gestart. Er is een heleboel kennis binnen een patiëntenvereniging. Het boekje eerste hulp bij Tinnitus van neuroloog Olav Wagenaar is een middel om begrip te krijgen voor deze aandoening.

Wat kan massagetherapie voor jou betekenen?

Massagetherapie staat hierbij nog in de kinderschoenen. Aan mij de uitdaging te onderzoeken welke ondersteuning massagetherapie kan bieden bij mensen met tinnitus. 

Als massagetherapeut ben ik er met al mijn aandacht voor jou en werk ik met een holistische visie. Dat betekent dat ik jou als geheel zie: je lichaam staat in verbinding met je geest. Door de massage of een aanraking kan je voelen wie je werkelijk bent, hoe je in het leven staat en waar je tegenaan loopt. Wat wordt er daadwerkelijk van binnen gevoeld? Waar gaat de aandacht naartoe in jouw lijf? Bij oorsuizen gaat al je aandacht naar je hoofd en kun je de verbinding met je lijf verliezen.

Welke taal spreekt jouw lijf? Waardoor neemt het geluid bij jou toe en kun je het verzachten door de aandacht te verleggen naar binnen. Wat heeft de tinnitus je te vertellen? Door naar je lijf te luisteren krijg je meer inzicht in wat jij nodig hebt en waar je naar verlangt. Welke verlangens zijn er in jou die je aandacht wilt geven? Het wil gezien en gehoord worden. Dan ontstaat er bewustwording en heling waardoor het lichaam kan herstellen, je inzicht krijgt en je de tinnitus mag aanvaarden. Hoe zou het voor jou zijn om je lichaam weer te voelen stromen?

Heb jij last van oorsuizen “Tinnitus”, herken jij jezelf hierin en wil jij er meer over weten of meewerken aan het onderzoek? Neem dan contact met mij op. Je kunt mij bellen of mailen.

Kirsten.ardesch@ziggo.nl                 www.kirstenardesch.nl                                    

Groetjes Kirsten Ardesch                  06-18842927